Spracovanie kože – garbiarstvo

Koža sa spracováva už vyše desiatky rokov. Odborne sa spracovanie kože nazýva garbiarstvo. Jedná sa o proces, kde sa koža zo zvieraťa spracuje a pripraví na ďalšie použitie. Po spracovaní nám vznikne látka alebo materiál nezívaný useň alebo kožušina. Useň je laicky povedané holá koža bez srsti. Už od nepamäti sa ľudia snažia spracovávať a zužitkovať kožu zo zvierat rôznymi metódami. Prvé metódy zahŕňali natieranie tukom alebo vystavovanie dymu, dá sa povedať „údenie“. No prelom prišiel až v roku 1893, kedy profesor Knapp začal používať chromité soli.

Prvotné metódy spracovania kože

Prvotné metódy spracovania kože

Mnoho experimentov sa snažilo spracovávať kožu starými metódami bez strojovej techniky a bez chémie. Najprv bolo potrebné zbaviť kožu srsti, aby mohla vzniknúť useň. Následne treba odstrániť zvyšky tukov z vnútornej strany kože. Koža sa ďalej čistila  a zmäkčovala. Zmäkčovanie je najjednoduchšie robiť vyťahovaním s rôznymi pomôckami. Nakoniec bolo potrebné kožu vyúdiť, čiže vystaviť dymu.

Ďalší postup sa traduje z čias Veľkej Moravy. Koža sa najprv očistila od zvyškov tukov a mäsa a potom sa posypala soľou. Následne sa koža uložila do jamy a poukladala sa na ňu kôra zo stromov. Jama sa zaliala vodou a zakryla. Kože boli v takomto stave uložené niekoľko rokov. Po rokoch sa koža vybrala a natrela tukom, natiahla a natrela krvou, aby dostala hnedastý odtieň.

 

Najjednoduchší spôsob spracovania kože

Najjednoduchší spôsob spracovania kože

Asi najjednoduchším spôsobom spracovania kože je po usmrtení zvieraťa stiahnuť a odstrániť  z nej všetky zvyšky mäsa a tukov. Koža sa položí srsťou na zem a nechá sa vyschnúť na jeden až dva dni. Koža sa dôkladne posolí, použije sa toľko soli koľko je váha kože. Po niekoľkých dňoch proces so solením zopakujeme a teraz už len necháme kožu dôkladne vyschnúť. Takáto koža sa hodí najmä ako podložka pod stôl, ku krbu či ku posteli.

Pridaj komentár

Na našej webovej stránke používame súbory cookies. Prezeraním našej webovej stránky súhlasíte s ich používaním a ukladaním do Vášho prehliadača. Viac informácií | Zatvoriť