Spracovanie kože – garbiarstvo

Koža sa spracováva už vyše desiatky rokov. Odborne sa spracovanie kože nazýva garbiarstvo. Jedná sa o proces, kde sa koža zo zvieraťa spracuje a pripraví na ďalšie použitie. Po spracovaní nám vznikne látka alebo materiál nezívaný useň alebo kožušina. Useň je laicky povedané holá koža bez srsti. Už od nepamäti sa ľudia snažia spracovávať a zužitkovať kožu zo zvierat rôznymi metódami. Prvé metódy zahŕňali natieranie tukom alebo vystavovanie dymu, dá sa povedať “údenie”. No prelom prišiel až v roku 1893, kedy profesor Knapp začal používať chromité soli.

Prvotné metódy spracovania kože

Prvotné metódy spracovania kože

Mnoho experimentov sa snažilo spracovávať kožu starými metódami bez strojovej techniky a bez chémie. Najprv bolo potrebné zbaviť kožu srsti, aby mohla vzniknúť useň. Následne treba odstrániť zvyšky tukov z vnútornej strany kože. Koža sa ďalej čistila  a zmäkčovala. Zmäkčovanie je najjednoduchšie robiť vyťahovaním s rôznymi pomôckami. Nakoniec bolo potrebné kožu vyúdiť, čiže vystaviť dymu.

Ďalší postup sa traduje z čias Veľkej Moravy. Koža sa najprv očistila od zvyškov tukov a mäsa a potom sa posypala soľou. Následne sa koža uložila do jamy a poukladala sa na ňu kôra zo stromov. Jama sa zaliala vodou a zakryla. Kože boli v takomto stave uložené niekoľko rokov. Po rokoch sa koža vybrala a natrela tukom, natiahla a natrela krvou, aby dostala hnedastý odtieň.

 

Najjednoduchší spôsob spracovania kože

Najjednoduchší spôsob spracovania kože

Asi najjednoduchším spôsobom spracovania kože je po usmrtení zvieraťa stiahnuť a odstrániť  z nej všetky zvyšky mäsa a tukov. Koža sa položí srsťou na zem a nechá sa vyschnúť na jeden až dva dni. Koža sa dôkladne posolí, použije sa toľko soli koľko je váha kože. Po niekoľkých dňoch proces so solením zopakujeme a teraz už len necháme kožu dôkladne vyschnúť. Takáto koža sa hodí najmä ako podložka pod stôl, ku krbu či ku posteli.